Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Γιάννης Σακαρίδης: «Μού λείπει πολύ η σιωπηλή πλειοψηφία που ειρηνικά και μεθοδικά αντιστέκεται»



Με «φόντο» το σκάνδαλο των υποκλοπών που ταλάνισε την ελληνική κοινωνία πριν από μερικά χρόνια, το Wild Duck, το μεγάλου μήκους ντεμπούτο μυθοπλασίας του έμπειρου μικρομηκά και μοντέρ Γιάννη Σακαρίδη, είναι ένα στιβαρό υπαρξιακό δράμα με στοιχεία πολιτικού θρίλερ. Πρωταγωνιστές του, ο Δημήτρης (Αλέξανδρος Λογοθέτης), ένας αυτοαπασχολούμενος τεχνικός τηλεπικοινωνιακών δικτύων που αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρησή του λόγω χρεών και η Παναγιώτα (Θέμις Μπαζάκα), μία μεσήλικη καρκινοπαθής. Για να ξεπληρώσει τα χρέη του, ο Δημήτρης αποδέχεται την πρόταση ενός φίλου και παλιού συναδέλφου του, του Νίκου (Γιώργος Πυρπασόπουλος), να ανακαλύψουν ποιοι κρύβονται πίσω από το χακάρισμα των δικτύων της εταιρείας, όπου εργάζεται. Αυτό θα τον φέρει μπροστά σε ένα πιεστικό ηθικό δίλημμα. Το Wild Duck έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο φετινό Φεστιβάλ του Τορόντο και την πανελλήνια στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου συμμετείχε στο Διεθνές Διαγωνιστικό. Με αφορμή την αθηναϊκή αβάν πρεμιέρ της ταινίας στα πλαίσια του 26ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου), κουβεντιάζουμε με τον Γιάννη Σακαρίδη.



Υπαρξιακό δράμα, πολιτικό θρίλερ, φιλμ νουάρ: τι ακριβώς είναι το Wild Duck; Και πόσο σε επηρέασε το σκάνδαλο των υποκλοπών κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του;

Είναι ένα cool μελόδραμα με ένα πολιτικό θρίλερ κρυμμένο από πίσω. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από δεκάδες αληθινές ιστορίες. Κάναμε μεγάλη έρευνα, ώστε αυτά που λέμε να έχουν κάποια βάση. Δεν είναι καταγγελία ή αποκάλυψη. Είναι ένα δράμα, που παίζεται από εξαιρετικούς ηθοποιούς για κάτι που συμβαίνει κοντά μας.


Πόσο αντιπροσωπευτικοί της Ελλάδας του σήμερα, μιας χώρας στα όρια, είναι οι χαρακτήρες της ταινίας;

Είναι καθημερινοί άνθρωποι που μιλάνε κανονικά και όχι σαν να έχουν καταπιεί 3 ηρεμιστικά. Από την άλλη δεν έχουν την υστερία που βλέπουμε γύρω μας.


Μια από τις κύριες αρετές της δουλειάς σας είναι οι υποδειγματικές ερμηνείες των ηθοποιών, κυρίως της Θέμιδας Μπαζάκα και του Αλέξανδρου Λογοθέτη, και η μεταξύ τους "χημεία". Με ποιο κριτήριο τους επέλεξες και πώς εξελίχτηκε η συνεργασία σας;

Είναι και οι δύο πολύ καλοί παλιοί φίλοι μου. Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε τη ταινία, ξέραμε ότι θα παίξουν πριν γραφτεί το σενάριο. Επίσης, γνωρίζονται καιρό μεταξύ τους, οπότε δεν αργήσαμε να συνεννοηθούμε. Κάναμε λίγες συζητήσεις και δοκιμάσαμε τους διαλόγους. Τους εμπιστεύομαι και τους έδωσα ελευθερία. Είναι πολύ μεγάλοι ηθοποιοί πραγματικά. Στο μοντάζ έβλεπα λεπτομέρειες από τις ερμηνείες τους που τις θαύμασα.


Όπως διαφαίνεται μέσα από την ταινία, ο συλλογικός τρόπος δράσης και παρέμβασης σε ζωτικής σημασίας ζητήματα της καθημερινότητας, έστω κι αν εκδηλώνεται σιωπηρά, είναι ένα ζητούμενο. Πόσο μας λείπει και πόσο απαραίτητος είναι στις μέρες μας- αλλά και σε κάθε εποχή;

Μού λείπει πολύ, είναι αλήθεια, και είναι απαραίτητη. Η σιωπηλή πλειοψηφία που ειρηνικά και μεθοδικά αντιστέκεται, ή διορθώνει  τα κακώς κείμενα.


Η ταινία είναι μία παραγωγή της Athens Filmmakers' Cooperative. Μίλησέ μου για αυτή τη συλλογική προσπάθεια.

Η Athens Filmmakers' Co-op είναι μια ιδέα που ξεκίνησε όταν πήγα για πρώτη φορά στους London Filmmakers' Co-op. Μια παλιά επιθυμία είκοσι χρόνων. Θέλουμε να κάνουμε workshops, σεμινάρια, φεστιβάλ και ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού.


Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία βρίσκετε στο επίσημο site http://www.wildduck.gr/ .


Η ταινία του Γιάννη Σακαρίδη Wild Duck κάνει την αθηναϊκή της πρεμιέρα την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, στις 10 το βράδυ στον κινηματογράφο Ιντεάλ, στα πλαίσια του 26ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

 
Η πρώτη δημοσίευση της συνέντευξης έγινε στο http://www.3pointmagazine.gr .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου